Like father, like son.
E-MAIL CÍM:
 
JELSZÓ:
 
Regisztráció   |   Elfelejtett jelszó
 
2023.12.01
Elza
FŐOLDALJEGYZETFACEBOOKTÁRKAPCSOLAT
Feliratkozás hírlevélre: (feltételek)
 
Tartalomjegyzék , Szótár , Tárgymutató

Előszó

Hogyan is kezdődött?
Körülbelül olyan 10 évvel ezelőtt kezdtem el angolt tanulni, azaz kényszerítette rám az iskolai oktatás, hogy pontosabb legyek. Sosem voltam az a fajta, aki tudott magolni, és erőteljesen vizuális típus vagyok, így szépen táblázatokba, logikai blokkokba kezdtem gyűjteni a nyelvtani anyagokat a könnyebb tanulhatóság érdekében. Aztán a többi már történelem...

Először egy ANGOL Tankönyv nevezetű könyvecske készült el, ami már a hatodik kiadásnál jár (az online kiadással párhuzamossan jön  majd ki) és az első 20 oldalas verzióhoz képest mára több, mint 60 oldalasra nőtte ki magát. Később Dreissiger Tomi barátom, aki a kezdeteknél is sokat segített, egyre inkább pedzegette, olyan sokan szeretik az eredetileg magamnak írt jegyzetet, hogy csináljuk meg az online verzióját is.

Hogy miért Jegyzet és nem Könyv?
Eredetileg nyomtatott formában "könyv" névvel illettem alkotásom, de az idő múlásával - és most, hogy egy időszak lezárul és egy új kezdődik az online kiadással - úgy döntöttem, a "jegyzet" szó áll közelebb művem szellemiségéhez.

Nem is volt sohasem célom, hogy robosztus angoltankönyvet írjak (azért annyira nem vagyok perverz  ), hanem arra törekedtem, hogy egy teljesen emberi hangvételű, könnyen érthető, könnyen tanulható, jól átlátható logikai blokkokba tagolt, középfokú szintig tartalmilag teljesen korrekt nyelvi gyűjteményt hozzak létre. 

A Jegyzet irányvonala:
Egyszerűen, érthetően megfogalmazott nyelvtani összefüggések (szájbarágósan).

Példamondatok tömkelege (ez egy új, hihetetlenül izgalmas irányvonal, melyen még rengeteget fejlesztünk).

Hogyan is tanuljunk angolt?
Na, hát ez egy nagyon jó kérdés... azt hiszem, ha összeszednénk a nyelvoktatás jónéhány szakiját,  sem történne csoda. Valószínűleg a gond a következő: egyszerűen az, hogy a nyelveket csak tanulni kell, hazugság... ugyanúgy, mint ahogy más komplex tudásanyagok sem sajátíthatók el tartósan, csak tanulással. A magyar nyelvoktatás rákfenéje pont ez: iszonyatos energiát ölünk bele a tanulásba és nem használjuk a nyelveket: "Na, ma is megtanulok 200 szót... ma is benyalom, hogy is van a szenvedő képzése..."

A nyelveket HASZNÁLNI kell, nem tanulni! Még pontosabban: MEGFIGYELNI, HASZNÁLNI, nem tanulni! Most nem arra gondolok, hogy nem kell egy könyv, ahol megtaláljuk az alapokat,  vagy nem kell valaki, aki elmagyarázza őket, vagy egy fenék a magoláshoz esetenként, DE ez nem elég. Nem csak, hogy nem lehet  egy nyelvet MEGTANULNI, de nem is érdemes. Ha nem használod, elfelejted, nem fejlődik ki benned a szövegértés, a beszéd készsége, stb... Akkor meg minek? Egy jó jegyért? Ugyan már...

A sluszpoén az egészben, hogy nem is nehéz a mai világban az angol nyelvet használni: könyvek, képregények, animék,  filmek, sorozatok, hírek, chat és fórumok állnak a rendelkezésedre.
Ha most olvasod ezt az Előszót, akkor a fent felsorolt, nem is kevés lehetőség neked is elérhető gond nélkül.

Használd az angol nyelvet! Kommunikálj! A kommunikáció varázslatos - ezért élünk. Beszélj, olvass, írj, nézz filmeket angolul és egyszer csak azt veszed észre, hogy tudsz angolul. Varázslat? Nem. Ez az angoljegyzet.hu. Tudod: NE TANULD! HASZNÁLD!

A szerző: Fábián Gábor


Referenciaként felhasznált irodalom:

Michael Swan – Practical English Usage (Oxford)
A. S. Hornby - Oxford Advanced Learner’s Dictionary (Oxford)
Balaskó Attila – Angol nyelvtan mindenkinek (Adecom)
Magyarics Péter – Gyakorlati angol nyelvtan (Akkord-Panem)
Dohár Péter – Kis angol nyelvtan (Dover)
Dr. Szabó Tibor – Angol nyelvtan gyakorlatközelben (Lexika)
Báti-Véges – Angol nyelvkönyv (Lexika)
Dévainé Angeli Mariann – Angol nyelvtani gyakorlatok (Lexika)
Erdélyi Margit – Kis angol nyelvtan (Laude)
Salamon Gábor-Zalotay Melinda - Huron's Check Book 8000 (Műszaki Könyvkiadó Kft.)

Referenciaként felhasznált szótárak:
Magay Tamás-Országh Lászó - Magyar-Angol Kéziszótár (Akadémiai Kiadó)
Országh-Magay, Futász-Kövecses - Angol-Magyar Kéziszótár (Akadémiai Kiadó)
Macmillan English Dictionary for Advanced Learners
Oxford Advanced Learner's Dictionary

Megjegyzés:
Ha kétségeink támadtak, hogy az egy bizonyos helyzetre alkalmazható több nyelvtani forma közül a "beszélt” angol nyelv melyiket használja inkább, melyik az, ami nyelvtanilag helyes, de "angoltalan”, melyik formula van mára teljesen kiveszőben, akkor a Google keresőprogramot használtuk, amivel egész jó statisztikát lehetett készíteni.

Végezetül ismét szeretném megköszönni mindenkinek, aki segítette a Jegyzet elkészülését...

 

Felhasználási feltételek főoldal | e-mail | kapcsolat © 2008-09 angoljegyzet.hu   powered by: scarabeuslab.com